SAUSIO MĖNESIO INTERVIU: komandos veteranas Rytis Zabita

BC Kretinga

Kretingos komanda tradiciškai pasidalina mintimis su vienu iš komandos atstovu ir šį kartą nusprendėme po trijų sezonų pertraukos pakalbinti šeštą sezoną komandoje žaidžiantį mūsų pagrindinį vidurio puolėją Rytį Zabitą. Aukštaūgis atskleidė sau ir komandai iškeltus tikslus, prisiminė įsimintiniausias akimirkas Kretingos komandoje ir RKL atkovotų kamuolių rekordą. Šį sezoną dvimetrinis vidurio puolėjas pelno po beveik 11 taškų, 10,9 (3 vieta lygoje) atk. kamuolių ir 20,7 (7 vieta lygoje) naudingumo balų.

– Tai jau tavo šeštas sezonas vilkint Kretingos krepšinio klubo marškinėlius. Turbūt Kretingoje jau esate senbuvis ir jaučiatės savu ir kas paskatino čia taip ilgai užsibūti?

– Taip, jaučiuosi jau senbuvis, nors tie šeši metai prabėgo labai greitai. Svarbiausias dalykas, kuris paskatino tiek užsibūti Kretingos komandoje, tai gera atmosfera, nors dar nepavyko iškovoti medalių, bet gera žinoti savo vietą komandoje ir jausti malonumą.

Įpusėjus sezonui RKL su Raseinių ,,Raseiniai” dalinatės penkta – šešta vietas. Nors pirmos aštuonios komandos yra viena šalia kitos. Ar tikite, kad tai atspindi realų pajėgumą, ar galite palypėti ir aukščiau?

– Šis RKL sezonas, manau, yra stipriausias iš visų šešių mano sezonų praleistų Kretingoje, nes yra labai daug apylygių komandų, nėra aiškių favoritų. Daug rungtynių sprendėsi paskutinėmis sekundėmis. Penkta – šešta vieta netenkina, tikslas yra būti ketverte, nes atkrintamosiose aikštės pranašumas bus labai svarbus.

– Kaip vertinate komandos šansus patekti į finalo ketvertą? Kokie tavo manymu rimčiausi konkurentai dėl vietos jame?

– Manau, šio sezono mūsų sudėtis tikrai yra pajėgi prasibrauti į finalinį ketvertą, nes komandos branduolys yra išlikęs, jaunimas yra patobulėjęs, svarbiausia išvengti traumų ir pagaliau praeiti tą užburtą ketvirtfinalio etapą. Kaip ir minėjau yra labai daug apylygių komandų, todėl neišskirščiau vienos komandos.

-Metai iš metų esi vienas geriausių kovotojų po lenta, nors lygoje yra tikrai gerokai aukštesnių varžovų. Kaip manai tai įgimta uoslė atkovoti kamuolius ar sunkaus darbo rezultatas?

– Manau, kad tai įgimtas dalykas, nes nuo mažens man tai sekėsi daryti gerai, kažkokių papildomų pratimų tam nedarau.

– Ar dar pameni rungtynes Biržuose, kuriose 2017 m. užfiksavai atkovotų kamuolių rekordą su 28 atkovotais kamuoliais?

– Taip, pamenu tas rungtynes, nes Biržuose visada sunku žaisti, žaidėm taškas į tašką su pratęsimu ir iškovojome pergalę keliais taškais. Todėl smagu, kad tie 28 atkovoti kamuoliai prisidėjo prie pergalės.

– Koks įsimintiniausias momentas nutikęs per tuos šešerius metus Kretingoje?

– Vienas iš įsimintiniausių momentų būtų praėjusiu metų ketvirtfinalio pirmosios varžybos Raseiniuose, pradedant elektros dingimais, pilna sale žiūrovų, iš kurių pusė Kretingos sirgalių ir rungtynės iki paskutinio metimo. Nors ir skaudžiai pralaimėjome, bet dėl tokios atmosferos ir tokių varžybų norisi žaisti krepšinį. Taip pat šių metų varžybos Vilniuje su penkiais pratęsimais. Ir išskirčiau Kretingos sezono uždarymo šventes, kurios būna labai įsimintinos!

– Ar vaikystėje turėjei kažkokį krepšininko idealą? Kokioje pozicijoje žaisdavai vaikystėje?

– Vaikystėje daugiausia žaisdavau ketvirtu numeriu (red. sunkiuoju puolėju), nes neblogai pataikydavau iš vidutinio nuotolio, bet laikui bėgant šis dalykas kažkur pradingo. Krepšininko idealo vaikystėje neturėjau, visada patikdavo žaidėjai, kurie gerai kovėsi dėl atšokusių kamuolių.

– Lygoje kiekviename sezone taipogi patenki ir tarp dešimties naudingiausių žaidėjų, taigi puikiai įsipaišai į trenerio propaguojamą žaidimo stilių?

– Su treneriu esame kartu jau šeštą sezoną, tai jis žino kaip išnaudoti mano geriausias žaidimo savybes, man jo propaguojamas žaidimo stilius taip pat tinka. Buvimas tarp naudingiausių, nelabai ką reiškią, nes RKL lygą nesugeba to įvertinti bei apdovanoti žaidėjų už asmeninius pasiekimus.

Parengė Tomas Kubilius